COL·LECCIONS D’EINES I UTENSILIS DE PAGÈS

El Colomer és un antic mas del terme de Taradell a tocar del terme municipal de Tona, va ser construït entre els segles XI i XII. Actualment hi viu la 24ena generació.

Joan Lleopart (1923-1999), hereu del mas, va iniciar les col·leccions de patrimoni agrícola la dècada de 1970 creant la sala del Museu del Blat a l’antic graner, al segon pis, lloc on va exposar les eines emprades en el cicle de conreu dels cereals d’hivern seguint l’ordre de l’any agrícola.

La sala dels cistells, situada també en una dependència de l’antic graner consta de dues-centes seixanta peces que formen un ampli mostrari de les tècniques de cistelleria adaptades a les funcions més diverses.

A la planta baixa, completen les col·leccions de patrimoni agrícola la sala de les selles i guarniments d’animals de peu rodó, la dels carros i la d’eines agrícoles de tracció animal.

CAMP EXPERIMENTAL DELS AMETLLERS

El mas està envoltat de camps de conreu i petits turons. La principal activitat agrícola ha estat i continua éssent el del cereal.

No gaire lluny de la casa, proper a la bassa, hi ha el camp dels Ametllers on s’experimenta amb finalitats etnològiques, històriques, agronòmiques i pedagògiques la restitució d’un model de rotació quadriennal de conreus anomenat trènit.

El projecte es proposa estudiar el procés d’adopció del model d’agricultura orgànica avançada provinent del nord d’Europa i practicat pels pagesos de la plana de Vic des de finals del segle XIX fins a mitjan segle XX.

A més, és un espai ideal per a fer tallers sobre les tècniques agrícoles utiltizades fa unes dècades amb diversos col·lectius, com els usuaris d’Osonament o bé els alumnes de l’EFA Quintanes.

Per últim també hi ha un espai reservat per a l’hortus romà del Camp de les Lloses on es conreen llavors experimentals de fa milers d’anys.

L’OFICI DE PAGÈS, EL NOU ESPAI EXPOSITIU

És un nou espai experimental on les noves generacions, i no tan noves, podran veure com ha evolucionat el món de pagès en l’últim segle. Les visites són concertades.

L’exposició, situada a una cabanya a tocar del mas, està dividida en dos espais diferenciats. Al fons de tot, s’hi explica com es treballava l’agricultura fa 100 any a través d’un recorregut anual entorn les feines del camp a través de fotografies històriques i antigues eines del camp.

L’altre espai està dedicat a la mecanització amb tractors a escala i un racó per exeperimentar amb sorra i eines. Al mateix temps, un audiovisual explica la tasca de recopil·lació d’eines que va iniciar en Joan Lleopart del Colomer.