Tasques de recuperació de carruatges i eines del camp

Els Tonis de Taradell disposen de prop de 70 carruatges i eines del camp que s’han restaurat des de 1995, amb l’esforç desinteressat dels membres de la comissió i de col·laboradors externs. Alguns són propietat de la comissió i altres estan cedits per particulars. En paral·lel, també s’han promogut inventaris de les eines utilitzades pels carreters i els guarniments presents a la Masia El Colomer del municipi.

Tota aquest a tasca de recuperació es realitza a l’Alzinar de la Roca, a Taradell. Es tracta d’un espai on a més, s’hi fan visites guiades per veure tots els carruatges restaurats i carregats tal com es feia anys enrere i entredre la finalitat de cadascun d’ells.

Cada any, des del 2001, s’organitza a l’estiu un camp de treball per a joves d’arreu de Catalunya amb l’objectiu de potenciar les tradicions de la pagesia de Taradell. Entre les seves tasques hi ha les de restaurar, pintar i fer el manteniment dels carros, restaurar i untar guarniments d’animal així com aprendre les tècniques de baster i de carreter.

Festa del passant dels Tres Tombs

A molts indrets de Catalunya s’organitzen els Tres Tombs en honor a Sant Antoni Abat. Com a tret diferencial i particular, a la comarca d’Osona, aquests actes són denominats Festes dels Tonis.

A Taradell se celebra durant el cap de setmana anterior al dia de Sant Antoni Abat (17 de gener) i aquest és l’acte central de les festes. Aquesta festa ha estat declarada pel Consell de Cultura, Festa Tradicional d’Interès Nacional el 22 de març de 2011.

Gràcies a la important tasca de recuperació i restauració de carros i carruatges, selles i guarniments. la festa esdevé un museu a l’aire lliure. Durant aquesta diada tots els carruatges i eines disponibles a Taradell i d’altres municipis de Catalunya surten al carrer degudament guarnits i carregats tal com es feia 50 o 60 anys enrere, per tal que puguin ser vistos i coneguts pel públic.

En vols saber més?