SEU DELS TONIS DE TARADELL

L’Azinar de la Roca és un espai de difusió de cultura i tradició. Està situat a la població de Taradell just al costat de la Masia de la Roca.

Va néixer a mitjans dels anys 90, quan la comissió de organitzadora de les festes dels Tres Tombs de Taradell, els Tonis, va iniciar una gran tasca de recerca i recuperació de carruatges i eines de treball típics de la comarca d’Osona i de la resta de Catalunya.

Actualment és la seu dels Tonis de Taradell. L’espai ha quedat petit i la previsió és créixer properament.

COL·LECCIÓ DE CARRUATGES

En els darrers trenta anys s’han recopilat, recuperat i resturat de forma voluntària una setantena de carruatges.

Es tracta d’una de les col·leccions més importants del nostre país. De fet, la va ser objecte d’un estudi a càrrec de l’Inventari Etnològic de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu és que en el futur l’Alzinar pugui ser un espai de difusió de la nostra cultura i tradició, en el qual s’hi pugui fer visites guiades i veure tots els carruatges restaurats i carregats tal com es feia anys enrere i explicant quina era la finalitat de cadascun d’ells.

Com a curiositat, i amb la voluntat de difondre la cultura rural del nostre país, els carruatges de l’Alzinar han format part de l’ambientació històrica de diversos programes i sèries televisives de gran ressò mediàtic, com són La Masia de 1907, SerrallongaErmessenda de Carcassona, l’Espai Terra.

CENTRE DE RECUPERACIÓ D’EINES I TREBALLS DEL CAMP

De forma paral·lela a l’actuació dels carruatges, també s’han promogut inventaris de les eines utilitzades pels carreters, els guarniments presents al Mas El Colomer de Taradell. Visita el web

En vols saber més?

logo-tonis
logo-Ajuntament Taradell